Svédasztalos lesz a menza több II. kerületi iskolában
Az új rendszertől a megmaradt ételmennyiség csökkenését várják.
Az új rendszertől a megmaradt ételmennyiség csökkenését várják.
A menzaélmény egy életre meghatároz mindenkit, tudatosan vagy sem, és ezt az ízeken kívül sok más is befolyásolja. Ha a gyerek az iskolában sem érzi jól magát, mert megalázzák, nincs sikerélménye, akkor nehéz lesz olyan ételt készíteni, amit élvezettel eszik meg – többek között erről beszélgettek szakértők egy gasztronómiai kiállításon. Az is szóba került, miért gond, hogy a dietetikusokat nem vonzza az élelmezési terület, és hogy miért jó a pazarlás ellen a svédasztal.
Hogyan old(hat)ja meg a svédasztal a közétkeztetés hulladékproblémáját? Hogyan reagálnak a szülők és a gyerekek, ha péntekenként nincs hús a menzán? Milyen jogszabályok nehezítik a fenntarthatósági forradalmat? Ezekről beszélgettünk a zCast legfrissebb adásában.
40 iskolában próbálták ki kísérletképpen a svéd modellt, a következő iskolaévben még több iskola csatlakozik. A gyerekek is szeretik a rendszert, és felére csökkent az ételmaradék mennyisége.
Páger Zsolt szerint ez egy jelenleg hatályos törvény miatt 15-20 ezer forintnál nem lehet több a menzákon, viszont takarékossági szempontokból is fontos volna, hogy a hagyományos tálalással szakítva a svédasztalos módszerre álljanak át.
A közétkeztetők országos szövetségének elnöke szerint a gyerekek részben azért nem értékelik az ételt, mert a menzákon harmadosztályú helyettesítő élelmiszereket használnak.
Leginkább tópartra, teljeskörű kiszolgálásra és persze svédasztalra vágynak azok a magyarok, akik nyaralást terveznek - derül ki egy felmérésből. A megkérdezettek ötöde viszont nem tervez nyaralást.
Az ottani és a hazai boncolási eredménye sem talált ételmérgezésre utaló jelet.
Egy pickupból kialakított taxi érkezett azért a magyar férfiért, aki egy thaiföldi vacsora után előbb rosszul lett, később pedig meghalt. A Bors úgy tudja, a férfit orvos híján barátai próbálták meg újraéleszteni, a szálloda csak ezután hívott mentőt.
A társaságból mindenki ételmérgezést kapott.
A sportolók szájízének megfelelően főznek majd a szocsi téli olimpián, nem kell egzotikus ételekre számítaniuk – nyilatkozta vasárnap a Lifenews orosz hírtelevíziónak az egyik séf.
Elengedtük a farsang farkát, letudtuk a Valentin-napot, de hol van még a húsvéti sonka? Most kellene visszafogni magunkat: tisztulni, böjtölni, fogyókurázni, tavaszt várni – kinek, mi tetszik. Azért a vasárnap mégis csak az, ami. Adjuk meg a módját. Tanuljunk svédül, arra felé elég egészségesen élnek.