Új, vegyszermentes technológiát tesztel a főváros.
A glifozátot hamarosan egész Európában betiltják, rákkeltő hatása egyelőre vitatott, de a méhekre kétségtelenül veszélyes.
A Főkert egy brit módszert próbál meghonosítani, ami azon alapul, hogy a gyomnövényt forró vízzel főzik meg. Ez elpusztítja a magvakat és a kártevők lárváit is. A vizet növényi olajjal, cukorral és keményítővel keverik, így áll elő a 95 fokos gőz, amely a keletkező habban hosszabb ideig őrzi meg forróságát. Ez alatt megfőzi a növényi szövetet, ez után a növény három nap alatt "atomjaira hullik szét".
A habkeverék a glifozáttal azonos áron szerezhető be. Kezelés után eltűnik, a talajban tápanyaggá alakul – írja a főpolgármester Bardóczi Sándort, a főváros főtájépítészét idézve. Az nem derül ki, ezt a tápanyagot nem újabb gyomok fogják-e felhasználni.
A berendezést most a Városháza udvarának macskakövein tesztelik, kedvező tapasztalatok esetén pedig a Főkert teljes mértékbe áttér az új technológiára, vagy ahogy Karácsony fogalmaz:
"nem haboznak habozni".
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Egyre furcsább az egész történet, ami az Európai Parlamentben megesett Magyar Péterrel: eddig még csak példa sem volt ilyesmire
Az ügy miatt EP-vizsgálat várható, az sem kizárt, hogy valaki belenyúlt az Európai Parlament informatikai rendszerébe.