Spanyol kutatók bebizonyították, a vélekedéssel ellentétben a mikrohullámú sütők nem pusztítják el a betegséget okozó baktériumokat. Sőt, olyanokat is találtak a készülékekben, amik kifejezetten jól érzik magukat az extrém környezetben.
Az extremofilek olyan élőlények, amelyek olyan, szélsőséges fizikai vagy kémiai tulajdonságokkal bíró élőhelyekhez alkalmazkodtak, ahol az élőlények többsége azonnal elpusztulna. A földkéregtől az antarktiszi jégig számos helyen találtak már ilyen mikroorganizmusokat, most azonban egy sokkal hétköznapibb helyen bukkantak rájuk: a mikrohullámú sütőkben.
Bár a kutatók a különböző konyhai berendezésekben, például mosogatógépekben és kávéfőzőkben is találtak már mikrobaközösségeket, ez az első alkalom, hogy a mikrohullámú sütőt saját mikrobiomával kapcsolatban vizsgálták – írja a Nature. A Valenciai Egyetem tudósainak munkája azt az általános vélekedést is megkérdőjelezi, miszerint a mikrohullámú sugárzás felmelegíti, és teljesen elpusztítja az élelmiszerekhez kapcsolódó betegségeket okozó baktériumokat, például az Escherichia colit és a Salmonellát.
Alba Iglesias, az egyetem mikrobiológusa kollégáival együtt 30 mikrohullámú sütőből vett mintát. Ezek között volt, amit a háztartásokban használtak, másokat nagyobb közösségi terekben – például irodában –, néhányat pedig a laboratóriumokban, amelyekkel a például a kémiai oldatokat melegítik fel.
A mintákat ezután Petri-csészékben próbálták meg kitenyészteni, majd meghatározni a növekedő mikrobák nemzettségeit. Emellett a mikróból kivett baktériumokon DNS-szekvenálást végeztek, hogy felmérjék, mennyire sokféle baktérium található meg ott. Az eredményeket a Frontiers in Microbiology című tudományos lapban publikálták.
Összesen 101 baktériumtörzs tenyészett ki a csészékben. A legtöbb a Bacillus, a Micrococcus és a Staphylococcus nemzetségekhez tartoztak, amelyek általában emberi bőrön és olyan felületeken élnek, amelyekkel az emberek gyakran érintkeznek. Az emberi bőr baktériumai mindhárom helyszín mikrohullámú sütőiben jelen voltak, de nagyobb mennyiségben fordultak elő a háztartási és a közösségi terekben található készülékekben.
A mintákban néhány olyan kórokozó is elszaporodott – ilyen volt például a Klebsiella és a Brevundimonas –, amik az élelmiszerekkel kapcsolatos megbetegedéseket okozhatnak. Ezeket a háztartásokban található készülékekből vett mintákból tenyésztették ki.
A kutatók mindezek mellett olyan extremofileket is találtak, amelyek ellenállnak a sugárzásnak, a magas hőmérsékletnek és az extrém szárazságnak ezekben a készülékekben.
A szakemberek szerint ezeket a különleges élőlényeket az evolúció alakíthatta úgy, hogy elviseljék az ismétlődő sugárzást. Úgy vélik, akár a biotechnológiában is hasznosítani lehetne őket. A tanulmány másik tanulsága ugyanakkor az, hogy a mikrohullámú sütők nem tiszták, és előfordulhat, hogy az ott melegített étel szennyeződik be azzal a kórokozóval, ami aztán megbetegíti az embert.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.