2010. március. 29. 14:46
MTI
Utolsó frissítés: 2010. március. 29. 14:30
Tech
Egy génváltozat édesebbé teszi a paradicsomot
Egyetlen gén mutációja szupernövénnyé változtathatja a hibrid paradicsomokat, melyek így több és édesebb termést hoznak génmérnökség nélkül is - közölték amerikai kutatók. A Nature Genetics című tudományos folyóiratban vasárnap közzétett tanulmányuk szerzői szerint a klasszikus növénytermesztési módszerekkel ugyanolyan ugrásszerű növekedés érhető el a terméshozamban, mint genetikai módosítással.
Mint Zachary Lippman, a Cold Spring Harbor Laboratory (New York) munkatársa írta, a paradicsom egyetlen génmutációjának egy kópiában való jelenléte akár 60 százalékkal növelte a terméshozamot és emelte a cukortartalmát is. A szóban forgó gén a növények virágzását kontrollálja, és eltérően viselkedett a paradicsom különböző változatainál.
Teljesen normális növényt eredményezett azonban, amikor a gén mindkét kópiája az adott módosulat volt. Lippman úgy véli, megállapításuk jelentős hatással lehet a mezőgazdaságra, következő lépésként a búzánál, szójababnál és más gabonáknál nézik meg, hogy ugyanez a hatás jelentkezik-e hibridjeiknél.
Lippman a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatóival működött együtt 5 ezernél több paradicsomváltozat genetikai mutációinak feltérképezésében. A növények termését 2008-ban és 2009-ben több helyen szabadföldi termesztésben is ellenőrizték, és az eredményeket meggyőzőnek találták.
Teljesen normális növényt eredményezett azonban, amikor a gén mindkét kópiája az adott módosulat volt. Lippman úgy véli, megállapításuk jelentős hatással lehet a mezőgazdaságra, következő lépésként a búzánál, szójababnál és más gabonáknál nézik meg, hogy ugyanez a hatás jelentkezik-e hibridjeiknél.
Lippman a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatóival működött együtt 5 ezernél több paradicsomváltozat genetikai mutációinak feltérképezésében. A növények termését 2008-ban és 2009-ben több helyen szabadföldi termesztésben is ellenőrizték, és az eredményeket meggyőzőnek találták.

Tech
hvg.hu
2010. február. 02. 11:50
45 napig friss az új génkezelt paradicsom
Gasztro
Tóth Sándor
2010. február. 25. 20:20