Budapesti éttermekben, cukrászdákban és kávézókban jártunk, hogy megnézzük, hogyan próbálnak meg túlélni a koronavírus-járvány második hullámában. Van, ahol egy teremtett lélek sincs, a legtöbben a házhoz szállításból próbálnak megélni. Fotósorozat, 1. rész.
A vendéglátás és a turizmus egyértelmű vesztese a mostani járványhelyzetnek. Egy felmérés szerint a magyarországi kis- és középvállalkozások 10 százaléka biztosra veszi, hogy elbocsátásokra kényszerül, és a nagyobb vállalatoknál is nagyjából 10 százalékos leépítés van napirenden. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, szerinte Budapesten az éttermek 50 százaléka nem nyit ki a válság után. A szektorban az egyik legnagyobb probléma az, hogy a vendéglátósok nehezen jutnak hozzá az állami bértámogatáshoz, egyelőre az sem világos, mekkora segítséget hoz majd a múlt héten bejelentett ingyenhitel. Sokan sürgetik a fokozatos újranyitást is.
Addig is, aki csak teheti, átáll a házhoz szállításra, csak hogy túléljen. Sokaknak még így sem sikerül.
A koronavírus magyarországi megjelenésének egyéves évfordulójához közeledve megnéztük, milyen állapotban vannak a magyarországi vendéglátóhelyek. Jártunk hajón, étteremben, vásárcsarnokban, cukrászdákban és kávézókban. Asztalokra pakolt székek, lezárt, üres helyiségek, dobozolás – fotósorozat a magyar vendéglátóipar helyzetéről koronavírus-járvány idején.
















