Guargumi: eddig nem találtak egészségre káros élelmiszert
Nem találtak egészségre káros guargumit tartalmazó élelmiszert eddigi vizsgálataik során az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek – jelentette be Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes.
Bognár elmondta: a szakértők eddig 47 guargumit tartalmazó élelmiszermintát vizsgáltak meg, hogy tartalmaznak-e pentaklórfenolt. A vizsgálati eredmények minden esetben negatívnak bizonyultak. Csupán három esetben volt a pentaklórfenol vegyület a kimutathatósági határértéken, ám ezek az élelmiszerek sem veszélyesek az emberekre.
Bognár Lajos szerint miután a megvizsgált élelmiszerminták vizsgálati eredményei negatívak voltak, az érintett élelmiszerek ügyében további intézkedésekre sem a hatóságok, sem az előállítók részéről nincs szükség.
Emellett 12 élelmiszerminta dioxintartalmát is megvizsgálták. A szakemberek ezeknél az élelmiszereknél sem találtak egészségre káros mennyiségű vegyi anyagot.
A főállatorvos-helyettes kitért arra, hogy a Friesland Hungaria Zrt. által gyártott, Csehországból származó baracklekvárt tartalmazó túrókrémek – a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázs és a sárgabarackos ízesítésű Krémes duó elnevezésű – sem veszélyesek az egészségre. Ezeket azonban a gyártó saját hatáskörben már kivonta a forgalomból, és meg is semmisítette a boltokból kivont árut.
A szakember szólt arról, hogy a továbbiakban az élelmiszervizsgálatok eredményét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (Központ) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának – a korábbi Országos Élelmiszervizsgáló Intézet (OÉVI) – honlapján teszik közzé.
