Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2009. október. 27. 13:17

Díszkáposzta otthon és a kertben: szép és még ehető is

Színei rendkívül változatosak: zöld, bordó, ciklámen és rózsaszín árnyalatokban tündöklik, és az első fagyokig...

Színei rendkívül változatosak: zöld, bordó, ciklámen és rózsaszín árnyalatokban tündöklik, és az első fagyokig folyamatosan megtartja színes leveleit.
A díszkáposzta egyrészt dísznövény, másrészt ehetők a levelei, így az ételek mellé dekorációs célokra is felhasználhatjuk. A díszkáposzta fontos vitaminforrás lehet a téli hónapokban, többek között gazdag B1, B2 és C vitaminokban, valamint sok ásványi anyagot is tartalmaz. Ha szeretnénk díszkáposztát a kertünkbe, akkor itt az idő beszerezni pár cseréppel valamelyik kertészetben, és minél hamarabb átültetni, ugyanis a „bolti” virágföldből hamar kiürülnek a tápanyagok, így a növény hetek alatt szomjan és éhen halhat.

A díszkáposzta az őszi ültetés után egészen a mínusz 5-6 fokos hidegek megérkezéséig dekorálja a kertünket. A növény jól tűri a hideget: a takarólevelek mínusz 10-15 foknál is védik a rügyeket, így biztosak lehetünk abban, hogy a káposztánk nem fagy el. A második év tavaszán a növény elkezd utódokat nevelni. Ilyenkor a fej megduzzad, fölfelé növekszik, a növény úgynevezett emeletes káposztává fejlődik.

A szár alsó részén kis oldalrügyek hajtanak ki és színesednek be, ezután a főhajtáson kezd gyönyörű sárga virágokat kibontani. Ekkor legszebb a díszkáposzta, hiszen a gyönyörű színes levelek között az aranysárga virágok különlegesen mutatnak. Az elnyílt sárga virágokból 1-2 milliméter nagyságú barna magokat tudunk szedni, amelyeket a következő nyáron vethetünk el. 

Kovács Erika
viragcenter.hu
Tudatos otthon
Hirdetés