2007. június. 20. 10:18 hvg.hu Utolsó frissítés: 2007. június. 20. 10:11 Gasztro

Expedíciós kóstoló a Góbi-sivatagból

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció tagjai túl vannak tervezett ezer kilométeres távuk egyharmadán. Útjuk a Keselyűk völgyén át – ahol az óriási sziklák között vastag jégpáncél tette próbára a lovasokat – Bayanzagba, a világ leggazdagabb dinoszauruszcsont-lelőhelyére, majd Khongoriin Els-be, az „égigérő” dűnék vidékére vezetett.

© www.gobi.hu
Időközben több helyi ételspecialitással megismerkedtek. Ilyen a booz, a darált birkahússal töltött tésztatáska, és a borcog, a lisztből, vízből gyúrt, cukorral, sóval ízesített, marhafaggyúban kisütött   lepény, amit leginkább kecskehúshoz fogyasztanak.
 
Megkóstolták a cojvant, a kissé száraz, tésztás, burgonyás, juhhúsos egytálételt, amelyet a nomád családok lótrágyával fűtött, úgynevezett árvaganéj tűzhelyen főznek. Elkészült az első mongol-magyar fúziós fogás is: gulyásleves a helyi szárított birkahúsból, manzsinnal – karalábészerű gyökérrel – és hazai édes-nemes paprikával.