A gyümölcsök tele vannak vitaminokkal és más, az emberi szervezetnek hasznos tápanyaggal, de vajon ez elég lehet ahhoz, hogy beteljesüljön a népi bölcsesség, és mindössze napi egy alma elfogyasztásával egészségesek maradjunk?
A választ ezúttal a londoni King’s College dietetikusától, Dr. Emily Leemingtől tudhatjuk meg. Természetesen a mondásnak van valóságalapja, mivel az alma gazdag olyan fitonutriensekben (azaz természetes bioaktív anyagokban), mint a C-vitamin vagy az antioxidánsok, mondja Leeming. Míg a C-vitamin segít a szervezetnek antitesteket termelni, valamint az immunsejteket egy esetleges fertőzés helyére juttatja, addig az antioxidánsok csökkentik a gyulladásokat, így felgyorsítva a gyógyulást.
Ezen felül az alma (más gyümölcsökhöz hasonlóan) segít az egészséges bélrendszer fenntartásában. „Tekintettel arra, hogy az immunsejtek 70 százaléka a bélben él, az egészséges bélmikrobiom fontos része az immunrendszernek” – mondja Leeming.
Az alma kétféleképpen támogatja ezt a rendszert. Először is, egyetlen alma 100 millió mikrobát tartalmaz, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a bélmikrobiomhoz, segítve azt az ételek lebontásában és a fitonutriensek szervezet számára történő felhasználásában. Másodszor, egy átlagos alma körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz – ez üzemanyagforrás a bélben lévő jó baktériumok számára, amelyek segítenek az immunválasz szabályozásában.
Leeming azonban lelombozó választ ad azoknak, akik úgy gondolták, hogy napi egy almával elkerülhetik az orvosokat, elmondása szerint ugyanis nincs egyetlen olyan élelmiszer sem, amely százszázalékos védelmet nyújt a betegségek ellen. „Fogyassz rendszeresen teljes kiőrlésű gabonaféléket, babot, dióféléket és magvakat, mivel ezek különösen magas rosttartalmúak, és segítenek elérni a napi 30 gramm rostbevitelt” – tanácsolja Leeming, aki szerint ennek pozitív hatása akár már három nap elteltével jelentkezhet.
Az alma jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy a benne található polifenoloknak nevezett vegyületek elősegítik az LDL-, közismertebb nevén „rossz koleszterin” csökkentését. A túl magas LDL-koleszterin képes megtapadni az érfalakon, ha túl nagy mennyiségben van jelen a szervezetben, az érelmeszesedéshez, vérrögképződéshez, hosszabb távon szívkoszorúér-betegséghez vagy szívinfarktushoz vezethet. A brit Readingi Egyetem 2019-es kutatása szerint az almafogyasztás – persze egyéb tényezők mellett – valóban segíthet kordában tartani a rossz koleszterint, ehhez azonban nem csupán egy, hanem legalább két darab almát kell megenni naponta.