Ez történhet az agyával, ha mindennap eszik vörös húst
Amerikai kutatók több mint 130 ezer ember egészségének alakulását követték nyomon 43 éven át, hogy megtudják, milyen mértékű szerepet játszik a táplálkozás a demencia kialakulásában.
Amerikai kutatók több mint 130 ezer ember egészségének alakulását követték nyomon 43 éven át, hogy megtudják, milyen mértékű szerepet játszik a táplálkozás a demencia kialakulásában.
Növelik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a vörös- és feldolgozott hústermékek – mutat rá a Cambridge-i Egyetem által vezetett friss kutatás, mely összesen csaknem kétmillió embert vizsgált.
A túl sok vörös hús az iszkémiás szívbetegség, a tüdőgyulladás, a bélpolip vagy a cukorbetegség kockázatával is összefügg egy brit tanulmány szerint.
Egy új tanulmány szerint a legtöbb ember számára értelmetlen visszafogni a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel "a bizonyítékok gyengék, a kockázat kicsi".
Egy új tanulmány szerint ebből a szempontból nincs különbség a fehér és a vörös húsok között.
Egy brit tanulmány szerint napi három szelet bacon már növeli a bélrák kockázatát.
Szerintük így kompenzálható az, hogy amúgy milyen káros a hatásuk és milyen sok egészségügyi kiadást generál a fogyasztásuk.
Európa egyik konyhaművészeti szempontból legmagasabbra értékelt országában, Franciaországban, az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a minőségi marhahús fogyasztása. Sokan megállítanák a folyamatot, van is rá receptjük.
A mezőgazdaság és ezen belül is az állattenyésztés Franciaországban és általában a fejlett Európában nem áll jól. Legalábbis a termelők elvárásaihoz képest. Látszólag az lenne a megoldás, ha a fogyasztók minél több húst fogyasztanának. Látszólag.
Miből áll az egészséges karácsonyi menü? – Leginkább halból, köretnek zöldséget, desszertnek gyümölcsös vagy teljes kiőrlésű gabonából készült édességet válasszunk – állítja a Semmelweis Egyetem dietetikusa, aki szerint az ünnepi édességek közül bátran válasszuk a diós és a mákos bejglit, mert a mák és a dió zsírsavösszetétele nagyon kedvező, ám az édességek egy részét érdemes gyümölcsre és tejjel, joghurttal, túróval készült desszertekre cserélni.
Kis híján felrobbant az internet, amikor a WHO egyetlen publikációjával pellengérre állította a felvágottakat és a vörös húsokat. A tanulmánnyal is vannak gondok, de a magyarok életmódja és felfogása sem segít. Mi konkrét tanácsokat adunk, ha ki akarja cselezni a rákot.
A WHO a mai nap folyamán bejelentette, hogy a bacon szalonna, a kolbász és más feldolgozott húsok rákot okoznak, és ez talán igaz a vörös húsokra is.