A szívbetegek körében az egészséges étrend részeként fogyasztott extraszűz olívaolaj lehet, hogy nem segíti a koleszterinszint csökkentését – mutat rá egy friss tanulmány.
Egyre inkább luxuscikké válik az olívaolaj: itthon az egyik legnépszerűbb típusnak két éve 2900 forint volt literje, mára 6900 forintért árulja az egyik kereskedő úgy, hogy a haszonkulcsa közben alacsonyabb lett. Az áremelkedés folyamatos, de vajon ki vesz majd meg 8-10 ezer forintért fél liter olajat? Abban, hogy kilőtt az olívaolaj, nemcsak az éghajlatváltozás játszik szerepet, az okok között más is van. Innen nézve nem csoda, ha lopják és hamisítják.
Az egyre szélsőségesebb időjárás következményeivel sokkal hamarabb szembesülünk, mint korábban vártuk. Van, ahol már levették a paradicsomot az étlapról, annyira megdrágult.
Javulás sem várható, mert óriási a visszaesés a termelésben elsősorban amiatt, hogy Spanyolországban aszály van. Az Európai Unió előrejelzése drámai visszaesést, és ennek következtében nagy áremelést jósol.
Az extraszűz olívaolaj rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet az agyra, javíthat az enyhe kognitív károsodásokon és a vér-agy gát állapotán – állítja Amal Kaddoumi, az alabamai Auburn Egyetem gyógyszerkutatási és -fejlesztési tanszékének kutatója.
Ha a következő napokban nem megy lejjebb a hőmérséklet, és nem lesz eső, akkor az idei termés biztosan kevesebb lesz. Spanyolország adja a világ olívaolaj-termelésének közel felét.
A veszélyeztetett európai madarak élőhelyei a felére is csökkenhetnek az elkövetkezendő évtizedben amiatt, mert a termelők a piaci nyomás miatt egye intenzívebben gazdálkodnak az olíva- és szőlőültetvényeken.
Az eddig gyógyíthatatlan betegségek többmilliárdos kárt okoztak az ültetvényekben. Ez veszélyezteti az élelmiszeripart is, úgy tűnik azonban, hogy a biomérnökök megtalálták a gyógymódot.