Találtak egy baktériumot, ami egész egyszerűen megeszi a mérgező örök vegyi anyagokat
A baktériumok segíthetnek lebontani a veszélyes örök vegyi anyagokat, bár a módszer még nem tökéletes, de ígéretes.
A baktériumok segíthetnek lebontani a veszélyes örök vegyi anyagokat, bár a módszer még nem tökéletes, de ígéretes.
A csomagolóanyag a ludas: még alapvetően egészséges ételek is veszélyesek lehetnek egy új tanulmány szerint, úgynevezett örök vegyi anyagokkal szennyezheti őket például a műanyag. Hasonló a probléma az éttermi, elviteles élelmiszerekkel is.
Hemzsegnek az örök vegyi anyagoktól az okosórák és fitneszkarkotők pántjai, mutat rá egy friss vizsgálat. Ezek ráadásul fel is szívódnak a bőrön át.
Az amerikai TIME magazin idén is összegyűjtötte az év legjobb találmányait. Most bemutatjuk azokat, melyek a környezetvédelem és a fenntarthatóság terén érdemelték ki az elismerést.
Egyre többféle káros anyagot mutatnak ki az emberi szervezetben. Egy új kutatásból kiderült, a várandós kismamáknak jobb elkerülni a fehér rizst, a kávét és a tojást, ugyanis ezek az élelmiszerek eléggé szennyezettek az örök vegyi anyagokként is emlegetett műanyagokkal, és sajnos az anyatejbe és az anyai plazmába is bekerülhetnek.
Aggasztó megállapításokra jutott egy friss kutatás, mely 4 kontinens 15 országának vizeit vizsgálta – a palackozott mellett a csapvizeket is. Az örök vegyi anyagok gyakorlatilag már mindenhol jelen vannak, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben.
Az eddigi módszereknél gyorsabb és környezetbarátabb az a szűrő, amit a University of British Columbia (UBC) kutatói fejlesztettek ki az örök vegyi anyagok semlegesítésére.
Japán kutatóknak sikerült egy olyan módszert kifejleszteniük, amely szobahőmérsékleten, LED-fény segítségével bontja le a mérgező örök vegyi anyagok egy részét.
Egyre több helyen tiltják be a műanyag szívószálakat és növényi alapú alternatívákat kínálnak helyettük. Azonban kiderült, egyáltalán nem biztos, hogy a környezet és a szívószálat használó jobban jár ezekkel.
Végre jó hír érkezett az úgynevezett örök vegyi anyagokkal kapcsolatban. Olyan baktériumokat találtak, amelyeknek köszönhetően talán elfelejthető az „örök” jelző.
Hiába kutatják már hosszú évek óta az emberi egészségre ártalmas örök vegyi anyagok kockázatait, valamiért a szakemberek alig adnak ki sajtóközleményeket ezekről. Holott az embereknek, illetve a döntéshozóknak tisztában kellene lenniük ezzel a komoly veszéllyel.